01.08.2023

A termelést végző személyzet kiszervezése: miért hasznos ez

Ebben a cikkben részletesebben áttekintjük, mit is jelent a termelést végző személyzet kiszervezése, valamint:

  1. A munkaerő-kiszervezés fogalmát és jelentését a vállalat szempontjából.
  2. A munkaerő-kiszervezési szolgáltatások típusai.
  3. A vállalkozókkal való együttműködés sajátosságai.
  4. A kiszervezett munkaerőre bízható feladatok.

A vállalat munkája fő és egyéb termelési folyamatokon alapul. Amennyiben a vállalat a másodrendű feladatokra is ugyanannyi figyelmet fordít, mint az elsőrendűekre, nagyon hamar új alkalmazottakat kell majd felvenni és betanítani. Ennek a cég tevékenységéhez kell kapcsolódnia.

Ezt a fajta problémát az alkalmazottak kiszervezésével lehet megoldani. Ezzel a szolgáltatással a vállalatnak lehetősége nyílik, hogy a fontos dolgokra összpontosítson és a másodrangú feladatokat külső munkásokra bízza.


Miért van szükség a kiszervezett alkalmazottakra?

 

Az alkalmazottak kiszervezése lehetővé teszi, hogy a mellékfeladatokat megbízható kezekbe helyezzük át. Vagyis a cég egyes feladatait külső alkalmazottak oldják meg. Például, egy kiszervezett futárszolgálattal a vállalatnak nincs szüksége arra, hogy futárokat keressen és a személyzeti kérdésekkel foglalkozzon. Ezt a problémát a kiszervezéssel foglalkozó ügynökség oldja meg, aki a termelési folyamatokat a nem saját állományban lévő alkalmazottakra bízza. A megrendelő ebben az esetben egy kész terméket kap, s biztos lehet a minőségében.

Ami pedig az ipari vállalatokat illeti, ők a gyártás egyes szakaszaival megbízható vállalkozót bíznak meg. Az alkalmazottak nem vesznek részt a gyártás teljes folyamatában. 

A kiszervezett gyártási alkalmazottak az alábbiakkal foglalkoznak:

  • a nyersanyagok feldolgozása;
  • berendezések alkatrészeinek gyártása;
  • kész termékek összeszerelés.

Ugyanakkor, más feladatokat is elláthatnak. Például, raktári vagy szállítmányozási munkákat.


Milyen lehet a kiszervezés?

 

A termelési alkalmazottak kiszervezésénél különböző feladatköröket lehet megkülönböztetni:

  • nyersanyagok készítése;
  • a félkész termékekkel és az alkatrészekkel való munka;
  • feladatok elvégzése, melyek a gyártáshoz tartoznak;
  • technológiai feladatok átadása a kiszervezett alkalmazottnak;
  • kívülről érkezett személyzet bevonása.

Egyszerűen összefoglalva, a kiszervezett alkalmazottakkal a cégeknek lehetősége nyílik arra, hogy nem sima szakembereket alkalmazzanak, hanem futárokat, vagyonőröket, szakmunkásokat, takarítókat, stb. Mindegyik munkát meghatározott keretek között kell elvégezni. Például, ha a cég takarítási szolgáltatásokat vesz igénybe, akkor a személyzet hozhatja a saját eszközeit, tisztítószereit.

A vállalatok vezetői gyakran alkalmazzák a kiszervezést a raktári dolgozók megtalálására. Ekkor a munkaerő-kölcsönző cég a feladatok elvégzése végett megbízható munkásokat biztosít. Ezt a szolgáltatást használva a vezetőségnek nincs szüksége arra, hogy a személyügyön keresztül keressen alkalmazottakat. Kizárólag kész terméket kap, az egyéb folyamatokkal, mint a munkavédelem, egészségügyi vizsgálatok, betanítás stb. a munkaerő-kiszervező ügynökség foglalkozik.

A kiszervezés egyik fontos ága az építőipari munkások biztosítása. Hiszen, ilyen munkákra minimális mennyiségben nem éri meg felvenni alkalmazottakat. Építőipari munkásokra szükség lehet a gyárban is egyes esetekben, így érdemes őket “kölcsön venni”. 

A kereskedelemben szintén megéri az alkalmazottak kiszervezése, hisz könnyebb egy tapasztalt alkalmazottal együtt dolgozni, mint betanítani valakit. Nagy kereskedelmi központokban az alkalmazottak hatalmas stressznek vannak kitéve, amely a személyzet gyakori felmondásához vezet. A vállalatoknak ideiglenes alkalmazottakat kell felvenni a megüresedett álláshelyekre, amely nem olyan hatékony a cég szempontjából. Így, a teljeskörű munkához érdemesebb kiszervezett alkalmazottakat igénybe venni.

Hasonló okok miatt veszik igénybe a vállalatok a könyvelők kiszervezését. A kiszervező ügynökségek biztosítják a számukra azokat a szakembereket, akik vezethetik a könyvelést. Egy kiszervezett könyvelő kevesebb költséggel jár, mint egy alkalmazott. Hasonlóképp történik az IT-szakemberek, személyzetisek, orvosok, telemarketingesek alkalmazása is. Ez a szolgáltatás nagyon hasznos, ha ideiglenes alkalmazottakat kell felvenni, például, ha egy kollégát kell helyettesíteni, amíg az szabadságon van (táppénz vagy ünnepnap végett).


A kiszervezett alkalmazottak előnyei és hátrányai

 

A kiszervezett munkaerő igénybevétele gazdaságos a vállalat számára. Ennek okai:

  1. Optimálisan használja ki a meglévő eszközöket. A kiszervezett munkaerővel egyszerűsítheti a bérszámfejtést, valamint könnyebben megoldhatja azokat a feladatokat, amelyek megzavarják a munkafolyamatait. Használja a kiszervezett munkaerőt, hogy a nyersanyag kiválasztását, megvásárlását és kiszállítását más oldja meg. A szolgáltatás kizárólag szerződéskötéssel vehető igénybe. A kiszervezett folyamatok összetettsége és nagysága befolyásolja a kiszervezés árát.
  2. Spórolhat a forrásokon. A vállalat már kész terméket kap úgy, hogy nem fektet bele forrásokat. Ezt a kiszervező vállalja magára. A megrendelő csak a szolgáltatás igénybevétele után fizet. Ha az eredmény megfelel a szerződésben foglaltaknak, a kiszervező ügynökség megkapja a jussát, a megrendelő pedig a megrendelt terméket.
  3. Csökkenti az előállított áruk költségét. Két hasonló vállalat előállíthat ugyanolyan terméket úgy, hogy az előállított áruk költsége eltérő. Ez különböző okok miatt történhet. De a költséghatékonyság kedvéért az alkalmazottat egy pályázat során választják ki. A vállalatnak jogában áll olyan jelöltet kiválasztani, aki a legkedvezőbb feltételeket tudja biztosítani. Így csökkenthetik az előállított áruk költségét.
  4. Növeli a kész termékek mennyiségét. A különböző folyamatok áthelyezésével a vállalat hatékonyabbá teheti a gyártást. Ha több alkalmazott vesz részt a személyzet biztosításában, a kész termékek mennyisége nőhet. Ez akkor lehet fontos, ha új vállalkozás indul vagy sürgős megrendelésekről van szó.
  5. A figyelmét a fő feladatokra tudja összpontosítani. A kiszervezés segítségével a vállalat további forrásokat szabadíthat fel, amelyet a gyártásra összpontosíthat. Ezzel növelheti a hatékonyságot és a béreket.

A kiszervezés igénybevételével a megrendelő további feladatokat is megold, amelyek az okmányok kitöltésére, a dolgozók betanítására, a szerszámok és munkaruhák beszerzésére irányul. Ezzel a kiszervező cég foglalkozik.

Természetesen, vannak hátrányai is. Ilyen például a minősíthetetlen eredmény. Ön megköt egy szerződést, ahol az együttműködés összes pontja meg van határozva. De ez nem jelenti azt, hogy az alkalmazott minden pontot szigorúan be is tart. Ezért, a partner kiválasztásakor érdemes a szolgáltatási árakra is odafigyelni. Egy megbízható partner nem ajánl nagyon alacsony árakat. Az ár meg fog felelni az elvégzendő munka nehézségének.

Szintén figyelembe kell venni az információ továbbításának és a vállalat másolásának veszélyét (az Ön eszközein és elvein alapuló új vállalkozás létrehozása). A leellenőrzött vállalatok ilyennel nem foglalkoznak.  Számukra az alkalmazottak bevonzása a legfontosabb.


A kiszervezés aktualitása

 

A kiszervezés az alábbi esetekben válik aktuálissá:

  1. Nem alapvető feladatok elvégzése. Ha a vállalat tejtermékeket gyárt, a maximális figyelmet kell szentelni a fő feladatoknak — a termékek gyártásának. Más feladatokat átadhat a kiszervezett alkalmazottaknak.
  2. Időszakos részvétel a termelési folyamatokban. Néhány vállalat csak az alkatrészek összeszerelésével foglalkozik.
  3. Kapacitás hiánya. Ha a vállalat nem rendelkezik saját erőforrásokkal a gyártás teljes folyamatát illetőleg, akkor kénytelen más partnerekkel is együttműködni.
  4. Nagy megrendelések. A megrendelések növekedésével a vállalat nem biztos, hogy elbír a rá váró feladatokkal. Ekkor a gyártási folyamatokat külső alkalmazottakra bízhatja, miközben az eredmény minőségét felügyeli.

Az ideiglenes vagy állandó munkaerő-felvétel jótékony hatással van a cég tevékenységére. Olyan partnert válasszon, ahol az ár megegyezik a munkatársak tapasztalatával.