02.08.2023

Kik azok az idénymunkások és miért éri meg alkalmazni őket?

A sikeres üzletvezetéshez nemcsak saját termékek vagy szolgáltatások szükségesek, hanem a munka hatékony optimalizálásához hozzájáruló eszközök ismerete is. Az egyik ilyen az idénymunkások alkalmazása. Ezt akár a vállalatok titkos fegyverének is tekinthetjük, amely lehetővé teszi a rugalmas munkát, az anyagok költséghatékonyságát és a csúcsidőn belül a hatékonyság növelését. De mindent csak szép sorjában.


Az idénymunkások és az alkalmi munkások közötti különbségek

 

Az idénymunka olyan foglalkoztatási típus, amely az év egy bizonyos időszakában felmerülő, a vállalat átmeneti igényeinek kielégítésére szolgáló személyzet bevonását írja elő. Az ilyen jellegű együttműködés nem lépi túl a 6 hónapot.

Például, tavasszal nő az igény a mezőgazdasági idénymunkásokra, nyáron a turizmusban dolgozókra, az ünnepi időszak alatt pedig a kiskereskedelmi dolgozókra.

Az alkalmi munka általánosabb folyamat. Ez egy olyan foglalkoztatási forma, ahol az alkalmazottakat egy előre meghatározott időre veszik fel. 

Az alkalmi munkásokat egy projektre, a távollévők helyettesítésére, a munka mennyiségének ideiglenes növekedése miatt veszik igénybe.

Mindkét esetben dolgozhatnak teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben, ez a vállalat igényeitől függ.

A különbség abban rejlik, hogy az idénymunkásokat rövidebb ideig alkalmazzák (a vállalat számára csúcsidőben), az alkalmi munkásokat pedig egész évben igénybe vehetik különböző feltételek mellett (outsourcing, közvetítés stb,)

worker with a box

 


Az idénymunkások alkalmazásának előnyei

 

Ez a módszer számos vállalat számára nagyon fontos, mivel több előnye is van:

  1. Rugalmasság és gyors reakció a változásokra. Az alkalmi munkások felvétele lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy könnyen növeljék vagy csökkentsék a munkatársaik számát a változásoknak megfelelően. Így hatékonyan irányítható a vállalkozás, minőségi termékek vagy szolgáltatások biztosíthatóak az ügyfelek számára a szükséges mennyiségben és időben.
  2. Költségmegtakarítás. Nincs értelme foglalkoztatni a munkatársakat egész évben, főleg ha csak tavasszal vagy nyáron van rájuk szükség. Az ideiglenes alkalmazással csökkenthetőek a dolgozók fenntartási költségei, valamint elkerülhető a szociális csomagok, vállalati juttatások stb. miatti plusz költségek.
  3. Hozzáértés és szakértelem. Azok az idénymunkások, akik már dolgoztak hasonló munkakörben, tapasztalatukat az Ön vállalatánál is kamatoztathatják, amelyek különböző előnyökhöz juttathatják a vállalatot.
  4. Az állandó alkalmazottak megterhelésének csökkentése. Amikor egy vállalat növekvő termelési mennyiségekkel, új projektek indításával vagy változó piaci feltételekkel szembesül, a teljes munkaidős alkalmazottaknak gyakran kell túlórázniuk. Az idénymunkások felvételével lehetővé teszi, hogy egyformán legyenek elosztva a munkahelyi feladatok, ezzel pedig megelőzhető a munkahelyi kiégés és megőrizhető a munkafeltételekkel való elégedettség.

Ezek az előnyök kulcsfontosságúak a hatékonyság, a rugalmasság javítása és a vállalat versenyképessé tételében a piacon.


Mely cégek profitálnak a legtöbbet a szezonális munkaerő felvételéből?

 

Magyarországon van néhány ágazat, amely számára az idénymunkások alkalmazása kifizetődő.

Mezőgazdaság

Az agráripar az egyik legfontosabb és legnagyobb ipara Magyarországnak. A mezőgazdasági területek az ország 71%-át teszik ki. Tehát, folyamatosan nagy számban van szükség alkalmazottakra.

A földművelésnek számos szakasza van — vetés, a föld megmunkálása és a termés betakarítása. Ez az az időszak, amikor a gazdaság számára elengedhetetlen, hogy idénymunkásokat foglalkoztasson. 

Általában a legnagyobb hiány az agronómusok, agrármérnökök, traktoristák és karbantartók között észlelhető. Ez a hiány megmutatkozik az ültetésnél, az öntözésnél, a gyomtalanításnál is. A beérés után fontos, hogy legyenek szakemberek a kész termény betakarítására és osztályozására. 

De ez csak egy töredéke annak, amelyet a mezőgazdaságban idénymunkásokkal végeztetnek a vállalatokl.

Turizmus

Az üdülőközpontok, szanatóriumok számára szintén fontos az idénymunkások alkalmazása. Ha tenger melletti központokról van szó, akkor nyáron, ha hegyek mellettiekről, akkor pedig télen van csúcsforgalom.

Azért, hogy ne csökkenjen a kiszolgálás színvonala, a vállalatok idénymunkásokat alkalmaznak: pincéreket, takarítókat, szakácsokat, adminisztrátorokat. Így eleget tudnak tenni az ügyfelek igényeinek.

Kiskereskedelem és e-kereskedelem

A nagy árengedmények, ünnepnapok vagy új termékek megjelenésének idején néhány további munkásra van szükség, akik kiszolgálják az ügyfeleket és szinten tartják az eladások számát.

Az idénymunkásokat alkalmazhatják a hívások fogadására, kérelmek feldolgozására, ügyfélszolgálatra, raktári munkára, csomagolásra, pakolásra, szállításra stb.

Tömegrendezvények

A koncertek, fesztiválok, sportesemények vagy egyéb tömegrendezvények megszervezése felelősségteljes személyzetet igényel. Különböző feladatokat láthatnak el, kezdve a belépők ellenőrzésétől, a helyszín előkészítésén át, a hangosításig, a nézők kiszolgálásáig stb. Az idénymunkások felvételével könnyen és hatékonyan lebonyolíthatóak az ilyen események.

Valójában, az idénymunkások hatékony felhasználására számos jó példa van. Az ideiglenes alkalmazottak kifejezetten hasznos részei a legtöbb vállalat életének.

waiters working

 


Megbízható idénymunkások a Smart Solutions-tól

 

Ne aggódjon, ha szezonális projektet tervez vagy bővült az ügyfelek köre. A Smart Solutions Magyarország legmegbízhatóbb idénymunkásait tudja biztosítani az Ön számára.

Arra szakosodtunk, hogy a legkiválóbb idénymunkásokat biztosítsuk a különböző vállalatok számára. Függetlenül attól, hogy a mezőgazdaság, a gyártás, az értékesítés vagy más ágazat számára van szüksége alkalmazottakra, mi tudjuk, hol találjuk meg ezeket az munkásokat.

A Smart Solutions-nél tudjuk, hogy minden vállalat mozgatórugóját azok az emberek alkotják, akik a vállalat sikeréért dolgoznak vállt vállnak vetve. 

Azért, hogy a toborzás sikeres legyen, a Smart Solutions minden munkafolyamatot magára vállal. Mi végrehajtjuk a toborzást, a felvételt, a bérek kifizetését azért, hogy Ön a vállalat fontos kérdéseivel tudjon foglalkozni.

Nemcsak szakértői vagyunk az idénymunkások toborzásának, hanem megbízható partnerként széleskörű szolgáltatásokat biztosítunk a kényelmes munkavégzésre. Tudjuk, hogy az idénymunkások alkalmazása milyen bonyodalmakkal járhat, de segítségünkkel gyerekjáték lesz a szezonális munkások alkalmazása.